Een groendak is een plat of een licht hellend dak met beplanting, die kan bestaan uit vetplantjes (sedum), kruiden, mos of gras. Afhankelijk van het type dak en dakconstructie, zijn ook struiken en bomen te gebruiken.
Waarom groendaken?
- Meer groen in stad en dorp zorgt voor een gezondere leefomgeving.
- De waterbuffer waar groendaken in voorzien, zorgt dat een groot deel van het regenwater vertraagd wordt afgevoerd waardoor overbelasting van het riool wordt voorkomen.
- Uw pand blijft koeler in de zomer en warmer inde winter, dankzij de isolerende werkingg van een groendak.
- En groendaken dragen bij aan een beter binnenklimaat.
Soorten groene daken
Daken zijn grofweg in te delen in platte en hellende daken. De mate van helling bepaalt het gebruik. Hellende daken zijn nauwelijks als daktuin in te richten. Bij platte daken hangt het sterk van de dakconstructie af bij de overweging er bijvoorbeeld alleen sedum te laten groeien of zwaardere beplanting aan te brengen.
Er zijn twee hoofdcategorieën groendaken: intensieve en extensieve groene daken, gebaseerd op het type vegetatie en de dikte van het aangebrachte substraat.
We onderscheiden onder meer:
Sedumdaken
bestaan uit vetplantjes in verschillende kleuren, eventueel in combinatie met mos. Sedumdaken kunnen in principe licht uitgevoerd worden. Een substraatlaag van ca. 3 cm kan voldoende zijn.
Kruidendaken
bieden diverse mogelijke combinaties van mos, sedum en/of kruiden. Dit zijn doorgaans lichte daken, afhankelijk van de samenstelling.
Grasdaken
bieden diverse mogelijke combinaties van mos, sedum en/of kruiden. Dit zijn doorgaans lichte daken, afhankelijk van de samenstelling.
Tuindaken
bieden gevarieerde mogelijkheden tot begroeiïng, waarbij ook te denken is aan struiken, bomen en vijvers.
Extensieve groene daken:
bestaan uit een dunne laag substraat met gras, kruiden, mos en/of sedum als vegetatie. Bij extensieve dakbegroeiingen houdt het systeem zichzelf in stand. De beplanting heeft aanpassing- en regeneratievermogen nodig. De planten moeten onder extreme omstandigheden kunnen groeien. Goede bodembedekkende dakgroeiers zijn sedum, seculenten, kruiden en grassen. Er is een substraatlaag van ca. 6cm nodig. Sedumdaken zijn kleurrijk, vooral in de bloeiperiode (mei-augustus)
De kenmerken van een extensief groen dak zijn:
- Extensieve begroeiing, zoals mossen en sedums. Deze worden geplant in een speciaal ontwikkeld substraat van minimale dikte (enkele centimeters). Sedum-daken vereisen geen bevochtiging of bemesting. In bepaalde gevallen is de vegetatie leverbaar als voorgekweekte matten.
- Vrije groei en een ongeorganiseerd uitzicht.
- Het dak is over het algemeen niet of slechts weinig begaanbaar behalve met beloopbare loopbanen.
- Onderhoudsarm. Nodig is een jaarlijkse controle van waterafvoeren (na de herfst), regelmatig schoonmaken van grindstroken, en eventueel verwijdering van zaailingen.
- Een helling tussen 1o en 35o (boven 35o zijn speciale technieken nodig). Is een groendak alleen voor het vasthouden van regenwater, dan is een helling van 5o à 7o voldoende.
Intensieve groene daken:
hebben een dikkere laag substraat. De vegetatie is divers: gras en lage planten, maar ook struiken en bomen kunnen aanwezig zijn. De intensieve groene daken worden onderverdeeld in:
- Tuindaken (intensief) - Gazon - Bodembedekkers en lage heesters
- Combinatiedaken (intensief) - Groen en terras - Groen en publieke ruimte
Vrijblijvend een prijsindicatie van ons ontvangen?
Vraag het hier aan en laat u positief verrassen door onze scherpe tarieven.